Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

Asus EEE pc 701 Review


Λόγω των πολλών ερωτήσεων γι αυτό το μηχανάκι που απέκτησα πρόσφατα, το πρώτο μετά απο καιρό post είναι αφιερωμένο αποκλειστικά σε αυτό.
Το Αsus EEEpc 701 Surf Black είναι ένα subnotebook και πραγματικά δέν ξέρω αν πέφτει στην κατηγορία των ultra mobile pc's. Δύο πράγματα κάνουν εντύπωση σε αυτό το μηχάνημα. Οι διαστάσεις του και η τιμή του. Οι διαστάσεις του είναι 225 x 165 x 21~35 και η τιμή του γύρω στα 32ο ευρώ (e-shop) Οσο ένας υπολογιστής παλάμης δηλαδή...
Η οθώνη του EEE pc είναι 7 ιντσών. Αρκετά μικρή αν αναλογιστεί κανένας οτι θα μπορούσε να μήν περιορίζεται τόσο απο τα ηχεία δεξιά και αριστερά της. Ενα άλλο μείον της οθώνης είναι οτι δέν υποστηρίζονται αναλύσεις άνω των 800 Χ 480. Φυσικά και είναι εφικτό να επιτευθεί και 800Χ600 ανάλυση, αλλά με το κόστος του scrolling. Παρ'ολα αυτά, η οθώνη διαθέτει αξιόλογη φωτεινότητα, απόκριση και χροματική απόδοση, ενώ είναι αρκετά ανθεκτική.
Τα εν λόγω ηχεία δεξιά και αριστερά της οθώνης είναι υποτείθεται για High Definition Sound. Πρόκειται για δύο flat ηχεία που έχουν καλή απόδοση και καλή ένταση ήχου, αλλά πάλι οι περισσότεροι χρησιμοποιουμε ακουστικά ούτως ή άλλως.
Το μηχάνημα στερείται κινητών μηχανικων μέρων. Αυτό σημαίνει οτί δέν διαθέτει οπτικά και μαγνητικά μέσα αποθήκευσης. Αντι σκληρού λοιπόν, έχει Solid State Drive που ανάλογα το μοντέλο ανέρχονται σε 2GB, 4GB, 8GB. Παρ' όλα αυτά, η συσκευή παρέχει 3 θύρες USB και μία θύρα για SD/SDHC κάρτες μνήμης. Στις διάφορες διαθέσιμες θύρες υπάρχουν: υποδοχές μικροφώνου και ακουστικών, VGA out για σύνδεση σε οθώνες και προτζέκτορες, 10/100 lan για ενσύρματη δικτύωση, καθώς και keningston lock για ασφάλεια του υπολογιστή.
Μια ματιά στα ενδότερα... εργοστασιακά το μηχάνημα έρχεται με 512 mb ram, επεξεργαστή Intel Celeron M και υποσύστημα γραφικών integrated Intel 910GMLE Express. Για το τελευταίο απλά έχω να πώ (και είναι και λίγο αυτονόητο) οτι δέν πρέπει να περιμένει κανείς πολλά... Το WiFi στηρίζεται στο υποσύστημα Atheros της Intel και λειτουργεί ικανοποιητικά και οσον αφορά την εμβέλεια αλλά και στην αξιοπιστία. υποστηρίζει προτόκολλα B/G
Ο επεξεργαστής αν και σχεδιασμένος να δουλεύει στα 900Mhz, εργοστασιακά είναι υποβαθμισμένος στα 630Mhz. Το γιατί δέν το ξέρω. Ισως λόγω θέρμανσης ή κατανάλωσης μπαταρίας. Πάντως υπάρχουν προγράμματα που ανεβάζουν το FSB για περισσότερα "γκάζια". Η μνήμη RAM μπορεί να αναβαθμιστεί θεωρητικά μέχρι τα 4GB, αν και όποιος μου βρεί τέτοιο SODIMM του δίνω το μισό μου σπίτι (ούτως ή αλλως τόσο θα κάνει)

Ας περάσουμε στο θέμα της λειτουργικότητας. Το πληκτρολόγιο αν και πλήρες, είναι αρκετά μικρούλικο. Αν τα δάχτυλά κάποιου είναι χοντρά και ατσούμπαλα, ίσως χρειαστεί περισσότερο καιρό για να τα συνηθίσει. Μετά την προσαρμογή, όλα είναι ΟΚ. Το δεξί shift ειδικά είναι τοποθετημένο για να σου σπάει τα νεύρα. Το Touchpad είναι λιγάκι άθλιο. Θέλει αρκετή ρύθμηση αλλά και πάλι είναι μικρό και ευαίσθητο. Παρ όλα αυτά συνηθίζεται και αυτό.


Το EEEpc 701 είναι απο τα πρώτα laptops που έρχονται με προεγκατεστημένα linux. Συγγεκριμένα το EEEpc έρχεται με το Xandros Linux που είναι παράγωγο του Debian. Το λειτουργικό ξεκινάει μέσα σε 10-15 δευτερόλεπτα. Ουπς!
Το λειτουργικό έρχεται εφοδιασμένο με πληθώρα εφαρμογών μεταξύ των οποίων η δωρεάν σουίτα open office, το Pidgin για msn/yahoo messenger, το Synaptic για εγκατάσταση και απεγκατάσταση πακέτων λογισμικού, το Skype για τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, firefox/thunderbird για web/e-mail και πληθώρα άλλων προγραμμάτων για παραμετροποίηση και διασκέδαση. Το γραφικό περιβάλλον αποτελείται απο το Easy mode οπου ο χρήστης πλοηγειται στα διαθέσιμα προγράμματα με την χρήση tabs και μεγάλων εικονιδίων, ενώ το advanced Mode είναι το γνωστό γραφικό περιβάλλον KDE.
Το EEE είναι πλήρες συμβατό με Windows XP. Στο συνοδευτικό DVD υπάρχουν διαθέσιμοι Drivers για αυτό το λογισμικό. Κι εδώ αν και ο χρόνος εκκίνησης είναι ελαφρώς χειρότερος, εξακολουθεί να είναι πάρα πολυ γρήγορος. Τα μόνα μελανά σημεία είναι η παραμετροποίηση μετά την εγκατάσταση που θα πρέπει να γίνει ωστε να μήν επιβαρύνεται το Solid State Drive.
Ενα άλλο "αναγκαίο κακό" είναι η απόκτηση κάποιου εξωτερικού σκληρού δίσκού ή κάρτας μνήμης SD/SDHC. Εκτός αν χρησιμοποιηθεί μόνο για εργασίες γραφείου αμιγώς.
Το μηχάνιμα φέρει εναν ανεμιστήρα οπου βρίσκεται στην αριστερη πλευρά και ενεργοποιείται αυτόματα στους 52 βαθμούς κελσίου στον επεξεργαστη. Μιλώντας για θερμοκρασία, το μηχάνημα ζεσταίνεται αλλά όχι δραματικά. Ισως ενοχλήσει κάποια ευαίσθητα μπουτάκια. (ναι για εσένα λέω κοπελιά που γλυκοκοιτάζεις το ρόζ χρώμα).
Το μοντέλο που διατείθεται στο e-shop είναι το surf. Δηλαδή στερείται webcam και η μπαταρία του κρατάει κοντά στισ 2.5 ώρες. (με μικρή φωτεινότητα στην οθώνη, χωρις το Wi-fi και με σιγασμένα τα ηχεία...) Με λίγη υπομονή και χρήματα παραπάνω μπορείτε να το παραγγείλετε είτε απο το www.expansys.gr, είτε απο το εξωτερικό.

Summary

Διαστάσεις: 9/10 μικρο και βολικό... πολύ βολικο...
Οθώνη: 7/1ο Καλή διακύμανση φωτεινότητας και σωστή απόδοση. Χαμηλή ανάλυση
πληκτρολόγιο: 7/10 Μικρό αλλά με ωραία αίσθηση. Συνηθίζεται
Touchpad: 5/10: Μικρό και υπερευαίσθητο. Το Tapping είναι προβληματικό. Παρ όλα αυτά είναι χρησιμοποιήσιμο.
επεκτασημότητα: 9/10: 3 usb 2.0 θύρες, VGA out, SDHC card slot, Mic/Headphone jacks, Lan 1/100... Wi-Fi.. Τι? θέλετε κι άλλο?
Λειτουργικό Σύστημα: 8/10: Το Xandros είναι αρκετά σταθερό και περιέχει ενα σεβαστό αριθμό απο εφαρμογές. Παρ'ολα αυτά αν θέλετε ένα περιβάλλον ποιό οικείο, τα Windows XP είναι πλήρως συμβατά
Επιδόσεις 8/10: ικανό να τρέξει με ευκολία τα περισσότερα προγράμματα γραφείου, τις εφαρμογές internet και μερικά ελαφρά παιγνίδια.

OVERALL 9/10