Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

5 video games που θα έκαναν τους πολιτικούς της Ελλάδας καλύτερους

image

Ας το παραδεχτούμε. Οι άρχοντες που εκλέξαμε είναι ποιό χάλια και απο τους καλεσμένους της Ανίτας Πάνια. Δικιά μας η μαλακιά for sure, οπότε σκεφτείτε και εσείς να παίξετε αυτά τα παιχνίδια μήπως κατανοήσετε πότε ένας πολιτικός είναι καλός.

Τα παιχνίδια επιλέχτηκαν με γνώμονα το πόσο προάγουν την οικονομική διαχείριση, της σχέσεις με άλλους λαούς και την διαχείριση πόρων. Ας ξεκινήσουμε.

1. Sim City 3000

Αναμενόμενο μέχρι αηδίας, ε; Το Sim City είναι κάτι παραπάνω απο ενα απλό παιχνιδάκι στο οποίο φτιάχνουμε πόλεις. Καλούμαστε σαν δήμαρχοι να διαχειριστούμε το χρέος που παράγει η δημιουργία και διατήρηση δημόσιων χώρων, υπηρεσιών και αγαθών, να διαχειριστούμε δείκτες όπως η εγκληματικότητα, η μόλυνση και η κυκλοφοριακή συμφόρηση και να κρατήσομε το επίπεδο ζωής των κατοίκων σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Οι πολιτικοί, και κυρίως οι Δήμαρχοι πρέπει να παίξουν αυτό το παιχνίδι μόνο και μόνο για να δουν με τρόπο άμεσο το πως πυροδοτούν οι αποφάσεις τους την αλυσίδα αντιδράσεων στην κοινωνία μιας πόλης και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της. Πίσω απο τα χαρτιά κρύβονται μεγάλες αλλαγές στις τοπικές κοινωνίες.

Μιας που γίνεται και λόγος για τον Καλλικράτη τώρα τελευταία, μπορούν οι επίδοξοι δήμαρχοι να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους χτίζοντας πάνω απο μία πόλεις και κάνοντας ταυτόχρονη διαχείριση για την καθεμιά ξεχωριστά ή ακόμα και αναπτύσσοντας σχέσεις μεταξύ τους.

2. Civilization 4

Το Civ 4 είναι μια καλή ευκαιρία για να κατανοήσουν οι πολιτικοί το πώς οι αρχηγοί αλλάζουν την ροή της ιστορίας ενός λαού. Θα έχουν την ευκαιρία να δούν την λειτουργία της τεχνολογίας, της θρησκείας και της κοινωνικής προόδου στην δημιουργία ενός κράτους και τις σχέσεις τους με τα άλλα.

Έτσι, θα γίνει αντιληπτό οτι η ιστορία καταγράφει και καμιά φορά γίνεται αμείλικτη με αυτούς που παίρνουν λάθος αποφάσεις. Να καταλάβουν έθνος-κράτος δεν είναι μια απλή μονάδα απο ανθρώπους που απλά έχει συσπειρωθεί κάτω απο μια σημαία. Τους επιτρέπει να κατανοήσουν τι πραγματικά κρατάει ένα έθνος ενωμένο, πως πορεύεται μαζί με τα άλλα έθνη και πως οι αποφάσεις του ενός, μπορεί να επηρεάσει της αποφάσεις κάποιου άλλου έθνους.

Ας μην ξεχνάμε οτι μέχρι τώρα η Ελλάδα υπάρχει όπως την ξέρουμε γιατί κάποιοι θέλησαν να της δώσουν την εθνική ταυτότητα που έχει σήμερα. Έχει επισυνάψει συμφωνίες επι συμφωνιών και πολλές απο αυτές είναι στην πραγματικότητα πισώπλατα μαχαιρώματα. Δεν μιλάμε μόνο για συνθήκες της Ε.Ε., αλλά και για άλλες ποιο “υπό του τραπεζιού” που κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται πόσο κακές είναι. Ώρα για Civ;

3. Venture’s Business Simulator

Αυτό το αρχαικό και safe for work παιχνίδι, είναι στην πραγματικότητα ένας εξομοιωτής μπίζνας. Όχι οποιασδήποτε μπίζνας, τις ΔΙΚΙΑΣ σου μπίζνας που μάλιστα είναι και υψηλού ρίσκου. Βασικά ο στόχος του παιχνιδιού είναι να διδάξει το πως λειτουργεί στην πράξη μια μεγάλη επιχείρηση.

Σε αντίθεση με άλλους biz-sims το Venture Busines Simulator σας αφήνει να πάρετε τις αποφάσεις σας διαβάζοντας journals, σημειώσεις και παρακολουθώντας τους δείκτες που ανεβοκατεβαίνουν.

Αυτό το παιχνίδι είναι πολύ καλό για υπουργούς οικονομικών και όσους ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα κανένας τους δεν έχει ΙΔΕΑ τι πραγματικά συμβαίνει σε μια επιχείρηση, ποιές είναι οι στρατηγικές αύξησης των εσόδων και τι τις κρατάει βιώσιμες (συμπεριλαμβανομένων των βιώσιμων φόρων). Γι αυτό ο το προηγούμενο παιχνίδι απο αυτό λεγόταν “What They Didn’t Teach You In Business Schools”. Τυχαίο; Δεν νομίζω…

Μιας που στην Ελλάδα πλέον ΟΛΕΣ οι επιχειρήσεις λακίζουν η μια μετά την άλλη, θα πρέπει αυτό το παιχνίδι να εγκατασταθεί ΑΜΕΣΑ στους υπολογιστές των υψηλών στελεχών των υπουργείων που ασχολούνται με τα οικονομικά και την ανάπτυξη. Έτσι θα καταλάβουν οτι το να χάνεται η παραγωγική δύναμη της Ελλάδας, χάνεται και μέρος των εσόδων του κράτους απο τους φόρους που λαμβάνει. Η οικονομία κάνει κύκλους, όχι οχτάρια…

4. Neptune’s Pride

Ας πάμε λίγο εκτός γης. Το Neptune’s Pride είναι ενα παιχνίδι διπλωματίας στο οποίο ο παίκτης δεν έχει να κάνει με κάποιο απρόσωπο AI.

Στο Neptune’s Pride καλείστε να βγάλετε άκρη κάνοντας διπλωματικά παζάρια με άλλους παίκτες, πισώπλατα μαχαιρώματα και μάχες. Η μαγεία του παιχνιδιού είναι αφενός στο πόσο αργό είναι (κάθε 24 ώρες αντιστοιχούν σε 1 γαλαξιακό έτος) αφ’ ετέρου οι φυλές έχουν όλες τις ίδιες δυνατότητες. Έτσι, τον πρώτο λόγο έχει η πολιτική μεταξύ των λαών, η σύναψη συμμαχιών, οι πόλεμοι και η ανταλλαγή τεχνολογίας. Ο τελικός στόχος είναι η δημιουργία μιας μεγάλης διαγαλαξιακής αυτοκρατορίας-συμμαχίας για την εξερεύνηση του άγνωστου σύμπαντος.

Αν αφαιρέσεις την επεκτατικότητα απο την συνταγή, το παιχνίδι αποδεικνύεται διαμάντι όσον αφορά την διπλωματία. Επίσης, μπορούμε να βρούμε πολύ ικανούς διπλωμάτες ανα τον κόσμο μέσω αυτού του παιχνιδιού. Πολύ θα ήθελα να δω έλληνα υπουργό εξωτερικών να τα βάζει με elite player του Neptune’s Pride απλά για να δούμε ποιός είναι πιο ανίκανος. (Thanks Cubilone για την ανακάλυψη του παιχνιδιού)

5. Theme Hospital

 

Για τον τομέα της υγείας, δεν είπαμε τίποτα, ε; Το Theme Hospital έχει να κάνει περισσότερο με την λειτουργία ενός και μόνο νοσοκομείου, αλλά άμα κρίνουμε τα βιογραφικά των πολιτικών που υπήρξαν επικεφαλής της υγείας της χώρας, ούτε και αυτοί ξέρουν ακριβώς…

Ο ρόλος του παίκτη στο Theme Hospital είναι να δημιουργήσει ενα νοσοκομείο, να το επεκτείνει και σταδιακά να κουράρει περισσότερους ασθενείς, να κρατήσει τα οικονομικά του νοσοκομείου σταθερά και να κρατήσει την φήμη του στα ύψη ώστε περισσότεροι ασθενείς να επιλέγουν το νοσοκομείο.

Η πλάκα είναι οτι το παιχνίδι λειτουργεί σχεδόν όπως ένα κανονικό νοσοκομείο. Ο παίκτης δεν έχει άμεση επίδραση στο τι συμβαίνει. Ασχολείται μόνο στο να μανατζάρει το προσωπικό, την κίνηση των ασθενών και να διαχειρίζεται τα οικονομικά.

Νομίζω οτι τα προβλήματα του συστήματος υγείας θα λυνόντουσαν αν το Theme Hospital ήταν εγκατεστημένο σε υπολογιστές που χρησιμοποιούν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου υγείας (και φυσικά του εκάστοτε υπουργού). Βλέποντας τον τρόπο που ενα νοσοκομείο κρατά τα οικονομικά του βιώσιμα, διαχειρίζεται τις επιδημίες και γίνεται γνωστό για την αποτελεσματικότητά του (εκτός της δίωξης των ετοιμοθάνατων ασθενών) θα έδινε ένα πολύ καλό μάθημα για το πώς θα μπορούσε να εξορθολογιστεί η λειτουργία της δημόσιας υγείας.

Αυτά λοιπόν τα 5 παιχνίδια που θα μπορούσαν να παίξουν οι πολιτικοί της χώρας. Θα μας έβγαζαν απο την κρίση όμως; Δύσκολο… Το πιο πιθανό να έκλειναν το PC μετά απο μισή ώρα παιχνιδιού. Μην πείτε όμως οτι δεν προσπάθησα! Ο Γελαστούλης κλείνει το μάτι  Αλήθεια, εσείς τι έχετε να προτείνετε;

4 σχόλια:

  1. Πολύ καλές επιλογές. Δεν μου έρχεται στο μυαλό κάτι καλύτερο να προτείνω!

    Δυστυχώς όμως στου κουφού την πόρτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 4 από τα 5 παιχνίδια φιγουράρουν ανάμεσα στα αγαπημένα μου κι έχω κάψει αρκετές ώρες σε αυτά...

    Μάριο, είσαι έτοιμος για μια Ελλάδα μ'έναν Κιούμπι στο τιμόνι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης! Honorable mentions:

    Crazy Taxi, για να δουν ότι το επάγγελμα του ταξιτζή δεν είναι ό,τι κι ό,τι για να το ανοίγουν (ΟΚ, είμαι υπέρ του ανοίγματος του συγκεκριμένου, πλάκα κάνω!)

    Europa Universalis ΙΙΙ ή Victoria (για προφανείς λόγους... αν και αμφιβάλλω ότι θα έχουν το μυαλό ή την υπομονη που απαιτείται για να το μάθουν! Τώρα που το σκέφτομαι... ποιος τους έμαθε να είναι πολιτικοί; Και δεν είναι να πεις ότι υπάρχει κανένα manual ή κανένα .pdf στο ίντερνετ για να σε βοηθήσει...)

    Wii Fit (ειδικά για τον Πάγκαλο και τον Βενιζέλο)

    Fable II (ΟΚ. Ας πούμε ότι αγοράζεις όλη την Albion και τα λεφτά σου τρέχουν απ'τα μπατζάκια και ότι έχεις βρωμίσει όλο το βασίλειο με τις κλανιές σου για να διασκεδάσεις τους χωρικούς... Μετά από όλα αυτά... τι; Είμαι σίγουρος πάντως ότι ακόμα κι έτσι, όλοι οι πολιτικοί, αν το έπαιζαν, στο τέλος θα θυσίαζαν πιστό σκυλί και την δυνατότητα να αναστήσουν όλους τους αδικοχαμένους νεκρούς... για περισσότερα λεφτά. Να τα κάνεις τι, σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι σε αγαπάνε για το πόσο ηχηρές και μυρωδάτες είναι οι λόρδες σου;)

    Sometimes I worry about being a success in a mediocre world. - Lily Tomlin

    ΑπάντησηΔιαγραφή