Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Blogs και η ελευθερία του λόγου: Γινόμαστε η δεύτερη Βόρεια Κορέα;

ΟΚ ο τίτλος παραείναι δυσοίωνος, αλλά σοβαρά, μήπως;

Δημοφιλέστατη ειδησεογραφική σελίδα, γνωστού και μεγάλου εκδοτικού οίκου, ανέφερε τα ονόματα και τις ιδιότητες των ατόμων που απαρτίζουν την προπαρασκευαστική επιτροπή για τα blogs.

Για την ακρίβεια, την επιτροπή την απαρτίζουν:

  • Ένα υψηλόβαθμο μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας
  • Ένας αντιεισαγγελέας
  • Ένα υψηλόβαθμο δικαστικό μέλος
  • Ένα υψηλόβαθμο μέλος της Αστυνομίας, της δίωξης αστυνομικού εγκλήματος
  • Ένας νομικός σύμβουλος της (Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, έχουμε κάτι τέτοιο ανάθεμα μας;)
  • Μία καθηγήτρια πανεπιστημίου νομικής, (του τμήματος Ελεγκτών της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα – αυτό υπάρχει ή το φτιάξανε απο μόνοι τους;)
  • Ένας δημοσιογράφος
  • Άλλη μία καθηγήτρια νομικής ως γραμματεύς

Δηλαδή, δικαστικοί, δικαστικοί αστυνομικός, πολιτικό πρόσωπο, καθηγητές πανεπιστημίου και ένας δημοσιογράφος.

Ο πικρός απολογισμός είναι ο εξής: Οι περισσότεροι ανήκουν σε συνωμοταξίες που “βλάπτονται” απο τα blogs. Και τι διάολο κάνει ο δημοσιογράφος εκει;

Ας το παραδεχτούμε: κόρακος κοράκου μάτι ΔΕΝ βγάζει. Δεν πρόκειται ποτέ κάποιος δικαστικός να κινηθεί ενάντια άλλων της κλάσης του. Δεν πρόκειται να πει κάποιος από αυτούς οτι ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ την ελευθερία έκφραση μέσω των blogs ή την χρήση τους για επιδίωξη εντοπισμού και διευθέτησης κρουσμάτων παράβασης καθήκοντος στους κλάδους τους.

Αυτομάτως, όπως συμβαίνει σχεδόν κατά κανόνα σε αυτήν την χώρα, ο νόμος θα έχει περισσότερα παράθυρα απ’ ότι ουσία, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στοχευμένα σε δημοσιεύματα από blogs που ίσως λαμβάνουν μεγαλύτερη προσοχή από κάποια άλλα (χιλιάδες άλλα για την ακρίβεια) που μπορεί να έχουν λιγότερους αναγνώστες.

Σίγουρα δεν είμαι υπέρ της ασυδοσίας, πόσο μάλλον όταν αφορά μη-επώνυμα άτομα (Π.Χ. κάνω ρεζίλι την Κούλα γιατί ο Κυριάκος δεν είναι τελικά και ΤΟΣΟ κωλόπαιδο) και ψευδείς συκοφαντίες, πρέπει κάτω απο οποιαδήποτε συνθήκη να είμαστε ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ γι αυτά που γράφουμε. Ομως η δημιουργία νόμου από άτομα που αφενός δεν έχουν καμία σχέση με την κουλτούρα του διαδικτύου και αφ’ εταίρου ανήκουν σε ομάδες που "καίγονται” από τα ιστιολόγια και δεν θέλουν την ύπαρξή τους, είναι τουλάχιστον γελοία.

Μακάρι οι εταιρίες που προσφέρουν χώρου ιστιολογίων (και ταυτόχρονα έχουν και άλλες υπηρεσίες) να αποσύρουν τις υπηρεσίες τους από την Ελλάδα, να γυρίσουμε στην εποχή που η τελευταία είδηση που είχαμε λάβει ήταν η εξαφάνιση του τελευταίου δεινόσαυρου και να δούμε την “ηλεκτρονική διακυβέρνηση” να γίνεται από ατζέντες Casio. Μήπως καταλάβουν ότι ο υπόλοιπος κόσμος, δεν λειτουργεί με κλειστά κουτάκια.

Unlockment Achieved: Lack of Reality Check.

3 σχόλια:

  1. Κάτι βρομάει σαν τον νόμο που θεωρητικά είχε κάνει όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια παράνομα πριν κάτι χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω τι ακριβώς σου κάνει εντύπωση Μάριο... Το ότι έχουν έναν δημοσιογράφο στην επιτροπή; Αφ ενός τα μπλογκς αποτελούν ένα μέσο δημοσιογραφίας, οπότε μου φαίνεται λογικό. Αφ εταίρου απλά το "κράτος" μας, όπως συνηθίζει πολύ τελευταία άλλωστε, δεν τηρεί ούτε καν τα προσχήματα και κατοχυρώνει αυτό που ούτως ή άλλως ξέρουμε όλοι: πως τα ΜΜΕ, και κατα πρόεκταση οι δημοσιογράφοι ως αντιπρόσωποι τους, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.

    Από την άλλη, δεν αξίζει να απογοητεύομαστε ότι είμαστε πιο φέιλ άπο άλλα κράτη. Απλά η Ελλάδα είναι σε αυτή την φάση το πειραματόζωο για κάθε δοκιμαστικό περιορισμό των ατομικών ελευθεριών ο οποίος πρόκειται να έρθει και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Οι μέρες του ελεύθερου λόγου στην Δύση γενικότερα είναι μετρημένες. Ρίξε μια ματιά στο τι γίνεται στην Αγγλία τώρα και πώς στοχοποιούνται αλλά και χρησιμοποιούνται τα κοινωνικά δίκτυα, για παράδειγμα.

    Επίσης: φαντάζομαι εννοείς την Βόρεια Κορέα και όχι την Νότια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διορθώθηκε ο τίτλος. Thanks DH

    Το ιστιολόγιο ΔΕΝ αποτελεί δημοσιογραφικό μέσο φίλε μου. Είναι ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ και έχει να κάνει με ΑΠΟΨΕΙΣ που έχει ο καθένας και θέλει να μοιραστεί και δεν έχει να κάνει με την μεταφορά ειδήσεων.

    Κάτι άλλα blogs (βλ. Τρομακτικό)στην ουσία ΔΕΝ είναι blog. Απλά χρησιμοποιούν την δομή και την δωρεάν παροχή υπηρεσιών μιας υπηρεσίας που προσφέρει χώρο για blogging (blogspot) για δημοσιογραφικούς σκοπούς. Δεν νομίζω να χρειάζεται δημοσιογράφος για να μας θυμίζει την έννοια της δημοσιογραφίας.

    Τέλος, το γνωρίζω οτι η ελευθερία του λόγου είναι μετρημένη στην Δύση, όπως και στην προηγούμενη οικονομική κρίση που επανήλθαν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, μέχρι να πέσουν αυτά και τούμπαλιν. Το θέμα είναι οτι δεν θα αλλάξει τίποτα απο την ροή. Η ιστορία συνεχίζεται.

    Thanks για την παρατήρηση στον τίτλο. Ήταν μέγα fail

    ΑπάντησηΔιαγραφή